En drivhusdrøm blir til


Drivhus av gamle vinduer
Ideen med et eget drivhus startet med en artikkel i et hageblad der noen hadde laget et minidrivhus inntil en vegg laget av gamle vinduer.
Vi begynte å samle vinduer, det ble mange etterhvert og så kom ideen om å bygge et ordentlig drivhus.
Drivhuset skulle bygges av gjenbruksmaterialer som gamle vinduer og dører. Det skulle være solid og tåle høststormene. Det skulle ha sjel og være litt spesielt. Det skulle kunne brukes både til kos og til planting.
Stor inspirasjon i planleggingsfasen var Claus Dalby sine bøker: Drivhusdrømme og Vis meg dit drivhus. Her var det ideer i massevis og mye kunnskap om hvordan vi kunne lage drivhus selv.
Vi trålet miljøstasjon, facebook og finn.no på jakt etter brukte ting til drivhuset. Og nå kom det på plass doble verandadører, hvite murstein til front, gammelt vindu fra 1800-tallet, blyglassvindu og to store trekantete vinduer til gavlen og enda flere vinduer.



Nå som mesteparten av vinduene var på plass begynte puslespillet med å forme huset. Det var de to store trekantete vinduene som ga oss formen på drivhuset, høyden og bredden ga seg egentlig selv her. Så ble fronten puslet ihop med verandadørene i midten og det gamle vinduet over, vinduene på hver side tillot at vi kunne ha en liten murvegg nederst på hver side. Baksiden fikk blyglassvindu i midten samt murvegg for kran og vannkum og vinduer for lufting.

Ettersom vi ville at drivhuset skulle være solid ble det beregnet solide materialer mellom vinduene, vi brukte reisverk 2"x4".

Taket skulle lages av plastplater. Det er ideelt til drivhus da det slipper igjennom lys, men ikke sol. Vi har også slike plater på den overbygde verandaen vår og er kjempefornøyd med disse.


Gulvet i drivhuset skulle lages av gamle murstein og i enden skulle vi ha et åpent bed. Jakten på murstein begynte og vi var heldig å få endel gamle håndlagde murstein gjennom facebook. Andre halvpart av mursteinene fikk vi hente fra en gammel sveitserbolig som ble revet/brent ned og vi tilbragte noen timer i brannruinen mens vi finpusset steinene for sement. Disse mursteinene viste seg også å være håndlagde og passet perfekt sammen med de vi allerede hadde.







Plasseringen av drivhuset var også viktig. Vi valgte å legge det midt på plenen, på sørsiden av huset. Det var to hovedgrunner til dette. Den ene grunnen er at det blåser utrolig mye her og ved å legge drivhuset i le bak bolighuset ville drivhuset stå litt tryggere. Den andre grunnen var sola. Vi ville ha mest mulig sol til drivhuset vårt. Ved å legge det midt på plenen ville ikke trærne på sørsiden skygge og drivhuset ville ha sol fra morgen til langt ut på kvelden når sola går ned bak hovedhuset.

Så var vi klar til å begynne selve byggingen.

Gresstorv ble fjernet og det ble støpt ringmur i hele drivhusets størrelse. Den går omtrent 60 cm ned i bakken for at drivhuset skal stå støtt selv på vinterstid med frost i bakken.
Så ble det snekret reisverk etter tegningene med plass til vinduer og dører. I front ble det murt murvegger med hvit murstein på begge sider av døra.



Vinduene ble skrapet, pusset og malt.
Så ble de og dørene satt inn med litt justeringer her og der. Vinduene er skrudd fast gjennom karmen og inn i reisverket.
Reisverk ble brukt mellom alle vinduer og dører. Mellomrom ble tettet med planker.





Takplatene (plastplater) ble lagt oppå reisverket. Alle sammenføyninger er skrudd sammen. Dette er å foretrekke framfor å spikre på tradisjonell måte.


På bakveggen ble det murt en vegg av hvit murstein der det skal monteres vannkran. Foran på gulvet ble det murt opp en vannkum i smal rød murstein, denne er spesialtilpasset en firkantet murerbøtte på 90 liter.




Gulvet ble avrettet med sand/grus. Så ble murstein lagt for hånd og tilpasset sten for sten. Tilslutt ble det fylt på med fugesand som ble børsta ned mellom mursteinene for å bedre stabiliteten.






Det ferdiglagte gulvet. Her ses også den murte vannkummen og det åpne bedet til høyre i bildet.
Det åpne bedet er kantet med murstein festet med sement.







De fire øvre vinduene på bakveggen kan åpnes for lufting. Det samme kan de små trekantlukene på endeveggene. Sammen med de doble dørene blir det god nok lufting.

Drivhuset er malt hvitt både utvendig og innvendig.




Foran drivhuset er det laget platting av brukte belegningsstein.
Rundt veggene er blomsterbedene kantet med samme type rød murstein som er brukt på gulvet i drivhuset.

Inne i drivhuset er det snekret en plantebenk av en gammel kjøkkenbenkeplate.
Og en trappeplantehylle av gamle hylleplater.

Drivhuset brukes sommer som vinter.
I vinter har det stått en retrosofa med stoler for vinterlagring, dette var perfekt for kaffekos.
Drivhuset brukes både til kos og til nytte og vi er kjempefornøyd med å ha fått oppfylt vår drivhusdrøm!


 
Aktuelle blogginnlegg om drivhuset finner du HER og HER og HER.
Alle blogginnlegg om drivhuset finner du ved å trykke på ordet Drivhus under Etiketter på høyre side.


15 kommentarer:

  1. Så utrolig flott dette ble!
    Har dere tenkt å bruke det hele året? Og hvor mye har dere i så fall isolert, og hvilken oppvarming tenker dere bruke?
    Jeg er litt ekstra nysjerrig, ettersom vi også har drivhus-planer. Holder på å bytte vinduer på huset, og da kom naturligvis tanken om at de gamle vinduene jo burde brukes til noe.
    Og dette som dere har bygget var jo bare helt lekkert!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :-)
      Vi bruker drivhuset hele året, selv om det ikke er isolert. På vinteren blir det som en utestue, i vinter var det ikke så kaldt så da satt vi ofte ute i drivhuset med en kaffekopp, det var jo vesentlig varmere der enn ute. Nyttårsaften tilbragte vi noen timer der også med levende lys og rødvin, ordentlig koselig!
      Nå i år har vi fått oss to vindruer og derfor kommer vi til å ha på frostvakt (varmeovn) for å hindre at det blir minusgrader fra april til september. Ellers i året skal vindruene klare seg fint med kuldegrader mente vindrue-eksperten. Dette blir jo litt spennende da!
      Tanken er jo at vi kanskje kan sette plantene ut i drivhuset litt før om våren også med frostvakt.

      Om dere har ekstra vinduer og drømmer om et drivhus vil jeg jo absolutt anbefale at dere bygger dere et drivhus :-) Morsomt å gjøre noe sammen og veldig mye glede og kos når drivhuset står ferdig! La vinduene bestemme form og størrelse og kast dere uti det!
      Lykke til med prosjektet, Ingrid :-)

      Slett
  2. Fantastisk fint, og så flott at du har lagt ut byggebeskrivelsen. Mannen min bygget til meg for et par år siden. Jeg (vi) har ubeskrivelig stor glede av det. Da jeg så dette antydet jeg nesten at vi må få oss et til :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :-) Så koselig å høre at dere også har stor glede av drivhuset deres :-)

      Slett
  3. Fantastisk!!!
    Så flott det ble...dyktige som bygger av gamle vindu...det er det fineste som er:)

    SvarSlett
  4. Så flott drivhus, og så fint at du legger ut tegninger. Jeg har også en samling gamle vindu stående i garasjen som med tiden skal bli et nytt drivhus.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :-) Lykke til med prosjektet!

      Slett
  5. Så flott drivhus dere har! Her er også drømmen å bygge et eget av gamle vinduer, siden "plantasjen-drivhuset" takket for seg nå i vinter av all snøen:( Lurer på om du vet hvor mye takplatene tåler av snø? (Og da snakker vi Trysil-mengder med snø ;o)) eller glir snøen lett av?

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :-)
      Nei, vet ikke hvor mye takplatene tåler, men snøen glir veldig lett av. I mildvær vel å merke. Er det kaldt i lang periode etter snøen faller og det er mye snø, må vi nok også her måke litt av taket.
      Når du sier Trysil-mengder vet jeg nøyaktig hva du mener, er nemlig vokst opp i nabodalen, Engerdal. Men jeg vil tro at et hjemmelaget drivhus som er bygget i mye mer solide materialer vil tåle snøen noe bedre enn et "plantasje-drivhus". Forslaget våres er at dere bruker solide materialer, lager ganske bratt takvinkel og evt. måker litt snø når det blir for mye oppå der. Og taket på et slikt drivhus blir jo ikke allverdens kvm heller, så det går jo fort å måke litt.
      Ønsker dere lykke til med prosjektet :-)

      Slett
  6. Hehe, tenkte meg at du kunne litt om Trysil vintre siden jeg syntes jeg dro kjensel på deg. Jeg er også er fra Engerdal. Søre Elvdal vel og merke ;o) Ble kalt for Lissen. Plantasjen-drivhuset var et forprosjekt for å se hvordan jeg likte drivhuslivet. Etter en del år i Oslo/Bærum er det en prøvelse å forsøke å få noe til å gro her oppe! Sakte men sikkert er drømmen om et drivhus som kan brukes også som hagestue/rekreasjonsbu blitt sterkere. Pappa hadde noen vinduer i garasejn, så da er jeg jo liksom litt igang :o) Gøy at jeg fant bloggen din, og gøy å følge deg på instagram. Du tar utrolig flotte bilder! Ha en fortsatt fin kveld!

    SvarSlett
  7. Helt utrolig fint. :-) Kjente at jeg straks måtte gå å ta avensjukpillen min! :-) Jeg holder selv på å tegne et drivhus som skal tilpasse tomt/hus/sol osv og ble ennå mer inspirert av drivhuset ditt! :-) Lurte litt på - taket - er det av type jumbolite? Jeg tenker at jeg må bestille polycarb-plater som isolerer bedre for å kunne bruke det hele året(men jeg bor jo i nord Norge også da...)Fant disse på willab garden og prisen var ca 5000 for ca 15 m2. Noen andre forslag?

    SvarSlett
  8. er jo vældig lite kulde et tradisjonelt plantasje drivhus tåler

    SvarSlett
  9. Utrolig fint! Så deilig med et sånt lite hus å benytte året rundt :)

    SvarSlett
  10. Nydelig! jeg har ett par spørsmål; hvor høy er bakveggen? mvh Janne

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Bakveggen er ca 170 cm høy

      Slett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...